Jan Lipold Jan Lipold | Názory
19. 11. 2014 11:00

Objev po 25 letech: Sametová revoluce v Twitteru a Facebooku

Jak by vypadal listopad 1989, kdyby existoval internet a sociální sítě? Zapátrali jsme v počítačích a chytrých telefonech hlavních aktérů a tady je výsledek. Čtěte pozorně :)

Dělat revoluci bez sociálních sítí nebyla žádná legrace. Například když se dnes napíše, že „po Praze se šířila zpráva“, znamenalo to, že se šířila ústně, případně na cyklostylovaných letácích nebo improvizovaných plakátovacích plochách ve vestibulech metra – předchůdkyních budoucích facebookových zdí. Když odstoupilo politbyro, nedozvěděli se to na Václavském náměstí shromáždění občané z Twitteru, ale musel jim to přiběhnout říct redaktor Československé tiskové kanceláře Jaroslav Brynda.

A když už se to dozvěděli, neměli ani obyčejný mobil, aby mohli poslat esemesku. Ze stejného důvodu tisíce rodičů trnuly, jestli se jejich děti vrátí v pořádku a posledním metrem.

Tak se podívejte, jak mohly vypadat střípky sametové revoluce v sociálních sítích (bez záruky). Chronologie mapuje první revoluční týden od pátku 17. do pátku 24. listopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy