Voršilská zahrada je právě v těchto okamžicích svědkem velkého grilování. Pozvání na něj mimojiné přijali ministr Alexandr Vondra, hejtman David Rath, novinářka a moderátorka Barbora Tachecí a známý tuzemský gurmet, kulinářský publicista a kritik Vladimír Poštulka. Na pořadu jsou červnové divadelní Interpelace a vy můžete sledovat jejich přímý přenos.
„Kritika je daň, kterou člověk platí veřejnosti za to, že mu dovolí být výjimečným," napsal počátkem 18. století anglický spisovatel a anglikánský kněz Jonathan Swift.
Ani autor Gulliverových cest, dodnes vysoce ceněné alegorické fikce, si asi nedokázal představit, jaké možnosti poskytne „kritice" veřejně známých lidí o několik století později rozvoj médií.
Dostávat někoho před co nejširším publikem (tedy třeba před čtenáři novin, internetu či diváky televize) do úzkých, pod tlak, zavalovat ho argumenty, ale i obviněními, invektivami - pro takové „propírání" politiků, ikon šoubyznysu, různých mediálních hvězd a vlastně každého, kdo dokáže nějak zaujmout veřejnost, se dnes vžil nejen mezi novináři daleko výstižnější termín: grilování.
Právě jemu jsou věnovány páté Interpelace, které uzavřou letošní divadelní sezonu. A čtyři hosté moderátora Tomáše Sedláčka mají s grilováním bohaté zkušenosti, někteří v přeneseném, jiní i v původním významu.
Až dosud jsme se k Interpelacím každý měsíc scházeli na Nové scéně Národního divadla. Tam nám však hasiči grilovat nepovolili, takže tentokrát vás zveme do přilehlé Voršilské zahrady, a to dnes, 23. června od 16 hodin.
Chceme, aby otevřený prostor, který je součástí rozsáhlého konventu sester voršilek, navodil atmosféru zahradní slavnosti, na níž nebude chybět ani občerstvení. Naopak tentokrát nebudou "plentaři" (tedy dva čtenáři Aktuálně.cz, kteří online Interpelace glosují), resp. velké plátno, na které jinak promítáme jejich postřehy a také dotazy čtenářů (ty, které položíte v debatě pod tímto textem, dostane moderátor od hostesky a vybere z nich ty nejzajímavější).
Přímý přenos Interpelací vysílá druhý program České televize, budete ho moci ale sledovat i zde. Své dotazy, úvahy postřehy pište do diskuse pod tento článek, pokusíme se alespoň nejzajímavější z nich zprostředkovat našim hostům.
Koho griluji nejraději?
České ryby - a v lihu naloženého Kalouska.
"Nejraději griluji krevety, lososa a chytré politiky. U těch hloupých to ani není zábavné."
"Nemělo by se zapomínat, že i politik nebo vysoký státní úředník je člověk s právem na soukromí."
„Stává se bohužel často, že lidé (například novináři) grilují, aniž by věnovali dostatek času marinování."
Interpelace mají svoji internetovou stránku v rámci Aktuálně.cz, kde se dozvíte termíny, témata či jména hostů a najdete i další zajímavé informace (mimojiné o tom, jak vypadla předchozí setkání). Najdete nás i na Facebooku a Twitteru. Na realizaci Interpelací a jejich přenosu na Aktuálně.cz se podílejí FAMU, Cesnet, Pražská akademická počítačová síť Pasnet a Audiovizuální centrum studentů ČVUT.