reklama
 
 

Máslo je zdrojem blbé nálady. Zrovna jsme si chtěli namazat pořádný krajíc, a nejde to

8. 9. 2017
Psychologie protivného nedostatku a autentické české skuhrání.

Nákupní a zásobovací paniky patří k letoře českých spotřebitelů, jistě to souvisí se zkušeností s nouzí za komunistů. Zvěst, že něco není nebo nebude, nás vybudí k činu. Někdy to vypadá, že si takové zprávy, v čele s médii, skoro užíváme. Pozor, bude dráž a hůř. Akce!  

Máselná horečka ale není českou specialitou. Že je máslo drahé a že prý na Vánoce nebude, řeší - a strachují se - v konzumně vyspělých zemích po celé Evropě. Německý tisk informuje, že máslo je nejdražší za posledních 50 let: čtvrtkilogramové balení se u Aldi prodává za plných 1,99 eura. A když kliknete na e-shop britského Tesca, nabídne vám kostku za 1,33 libry. Másla je málo a je drahé a zvýšená poptávka to ve spirále umocňuje. Jde vlastně o globální problém, najdete ho na burzách.

Je uklidňující, že v tom nejsme sami. Ale stačí vzít kalkulačku a kurzovní lístek a zjistíte, že cena, nad kterou hořekují Němci, odpovídá 52 korunám, což je v českých krámech momentálně učiněná láce. O kvalitě nemluvě. A na e-shopu českého Tesca čtvrtku másla levněji než za 49,90 nedostanete. To už se skoro vyplatí objednat si ji za kanálem: britské (pořád ještě evropsko-unijní) máslo vychází v přepočtu na pouhých 38 korun.

Takže pošklebovat se Čechům, že reptají a hysterčí, není úplně namístě. Máslo za 60, i vzhledem ke zmíněným relacím, jim zvedá mandle. Že by, nebýt nakupování do zásoby, mohla být základní životní potřeba o pár korun levnější, tím nikoho neutěšíte.

Pocit - nebo i realita - drahoty a nedostatku základní životní potřeby se přitom dostavuje v době ohlášené prosperity. Od rána do večera slyšíme o růstu ekonomiky, o zvyšování platů, práci sežene, kdo chce, domácnosti stále víc utrácejí (a stále víc se zadlužují). A do toho, prásk: není máslo! Sžít se s takovou situací je paradoxně, alespoň psychologicky, těžší v době, kdy máme konzumovat blahobyt, než za časů, kdy bychom třeli bídu s nouzí.

Právě teď si chceme namazat chleba pořádnou vrstvou másla - jenže ono to nejde. Místo toho si už zase musíme něco odepírat.

Mlékárníci připomínají, že s rostoucí životní úrovní stoupá - nejen u nás - i poptávka po tučnějších, a co si budeme povídat, chutnějších sýrech, tvarozích, pomazánkách. Mléčný tuk je žádanější ingrediencí, to se týká i másla. Průměrný zákazník bohatne a chce víc. Jenže producenti mléka "šlápli na brzdu", dodávky se snížily, kdežto výkupní ceny jsou vyšší. Tenhle princip známe z kartelu OPEC, jen místo mléka teče ropa.

Jsme tak trochu zajatci svého blahobytu. To, co si chceme a můžeme dopřát navíc, se nám zároveň právě proto vzdaluje.

Psychologie "protivného nedostatku" ale sama nevysvětluje, proč by čeští zákazníci měli propadat máselné panice. Ani nezmocňuje média, aby v symbióze s tím situaci líčila málem jako předzvěst hladomoru. Pochopitelně, tisíce lidí dál obracejí každou korunu a zdražení potravin jim výrazně zasahuje do rozpočtu. Ale když to nejsledovanější televize (která o náladách obyčejných lidí musí něco vědět) shrne do sdělení "Čechy čekají smutné Vánoce," jde už o posedlost katastrofismem. Máme se totiž příšerně, jestli to z webu tn.cz ještě nevíte:

Dokážete si představit Vánoce bez cukroví, vánočky, bramborového salátu a kapra? Většina Čechů se shodne, že bez svátečních jídel by to nebyly ty pravé Vánoce. Přitom není daleko k tomu, aby to tak opravdu bylo!

V obchodech je nedostatek mléka i mléčných výrobků, ceny másla stoupají do závratných výšek. Už měsíc se také Evropa potýká s vaječným skandálem - miliony vajec obsahují jedovatou látku. Letní sucha navíc snižují kvalitu úrody.   

Teď mají hospodyňky a kuchaři ještě další problém - miliony evropských vajec obsahují nebezpečný fipronil. Nejvíce kontaminovaných vaječných výrobků zaznamenali v Belgii, Nizozemsku a Německu, šíří se ale také do Česka.

Kromě vajec bude letos složité sehnat také brambory do oblíbeného svátečního salátu. Zima byla krutá, ale jaro i léto byly nebývale horké a suché, proto bude méně obilí i dalších zemědělských plodin, budou také nižší kvality. Ani novým vínem si zřejmě nad slavnostním stolem nepřiťukneme, úrodu zničily mrazy.

Počasí ovlivnilo také vývoj kaprů a jejich masa. Ti se totiž nejčastěji přikrmují obilninami, které představují zdroj bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Rybě dodávají potřebnou energii a díky pohybu mají kvalitnější maso. Letos tak budou kapři nejspíš menší.

No, a pochopitelně, Vánoce budou na blátě, tuší nejmenovaní meteorologové už v září.

Takhle se vychází vstříc autentickému českému skuhrání, ve kterém si lebedíme. Máslem to začíná - a jestli nás kvóty přinutí vzít i toho třináctého uprchlíka, položí se to tu definitivně. Zůstaňte s námi.

autor: Jan Lipold

Související

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    Komerční sdělení
    reklama

    Sponzorované odkazy

    reklama