Zemřela herečka a dabérka Simona Postlerová. Bylo jí 59 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 5. 5. 2024 16:44
Zemřela herečka a dabérka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Informovaly o tom tuto neděli deník Blesk a Nadační fond Dvojka Srdcem, jehož byla Postlerová patronkou.
Simona Postlerová účinkovala také v nedávném filmu Tancuj Matyldo.
Simona Postlerová účinkovala také v nedávném filmu Tancuj Matyldo. | Foto: Profimedia.cz

"S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu, že nás dnes v noci navždy opustila divadelní, filmová a dabingová herečka a také od samého začátku patronka našeho nadačního fondu Simona Postlerová. Čest její památce a upřímnou soustrast pozůstalým," uvedl na Facebooku fond, jejž založila Praha 2 na pomoc lidem, kteří se dostali do obtížné sociální či zdravotní situace.

Náměstkyně pražského primátora a bývalá starostka Prahy 2 Alexandra Udženija z ODS, která vznik fondu iniciovala, označuje Postlerovou za skvělou herečku i obětavou a krásnou lidskou bytost. "Slovy ani nemohu vyjádřit lítost nad touto ztrátou. Chtěla bych vyjádřit upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým. Paní Postlerová, váš život byl inspirací a darem pro nás všechny, kteří měli tu čest vás poznat," napsala.

Simona Postlerová se narodila 9. listopadu 1964 v Plzni do herecké rodiny. Již v dětství prý věděla, že bude rodiče následovat. Herectví vystudovala na pražské DAMU a roku 1987 získala angažmá v Národním divadle. Od roku 1992 byla členkou Divadla na Vinohradech.

V Divadle Ungelt debutovala roku 2005 po boku Aleny Vránové v inscenaci Ladislava Smočka Perla Hollywoodu a já, roku 2017 tamtéž excelovala ve hře britské dramatičky Gail Louwové Miss Dietrich lituje. V ní její matku - slavnou filmovou hvězdu - ztvárnila její herecká pedagožka z DAMU Regina Rázlová.

Pán prstenů i Gilmorova děvčata

Televizní diváci znali Postlerovou z desítek děl. Účinkovala v seriálech Chlapci a chlapi, Hospoda, Četnické humoresky, Nemocnice na kraji města po dvaceti letech nebo Ordinace v růžové zahradě. Objevila se v mnoha filmech včetně nedávného Tancuj Matyldo.

Simona Postlerová jako Kulíková v seriálu Četnické humoresky.
Simona Postlerová jako Kulíková v seriálu Četnické humoresky. | Foto: Česká televize

Také si zahrála v bezmála osmi desítkách převážně televizních snímků. Byly to například Jako letní sníh, Noc pastýřů, Zámek v Čechách, Paní Piperová zasahuje, Divnolásky, Jedna kočka za druhou či Experti. Jejím posledním titulem byl snímek Společně sami.

Kromě herectví byla Postlerová uznávanou dabérkou a recitátorkou. Roku 2002 získala Cenu Františka Filipovského za nejlepší ženský herecký výkon v dabingu, kdy zastala postavu herečky Emmy Thompsonové ve filmu Vtip. Svůj hlas propůjčila třeba Cate Blanchettové jako paní elfů Galadriel ze série Pána prstenů nebo Monice Bellucciové ve filmech Matrix Reloaded a Matrix Revolutions.

Dabovala také například Samanthu Carterovou v seriálu Hvězdná brána, Lorelai Gilmoreovou v seriálu Gilmorova děvčata, Annie Hackerovou v Jistě, pane ministře a Audrey Hepburnovou ve filmu Snídaně u Tiffanyho.

Simona Poslerová byla vdaná za hudebníka Zdeňka Hráška, který v roce 2016 zemřel. Z manželství měla již dospělého syna Damiána a dceru Janu Magdalénu. Její bratr Alexandr Postler je také herec.

Video: Jsem smutná ze stavu lidstva, říká Kostková

"Dnes a denně politiku nesleduji záměrně. Mám nemalý přehled a kontext a i to mi pro moje rozpoložení stačí," řekla v pořadu Spotlight herečka Tereza Kostková. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy