Milan Fridrich | Názory
26. 1. 2006 0:01

O pláči nad proměnou zahraniční kuchyně

Jsem posedlým ctitelem autentické kuchyně. Když mě někdo zve na pizzu někde v českých horách, koleduje si o průšvih.

Sním, co mi dají, ale většinou se skřípěním zubů. Každý má vařit jen to, co opravdu umí.

Suchá pizza bez mozzarelly, olivového oleje a čerstvě udělané směsi z rozvařených rajčat by se měla trestat deseti ranami holí!

Po návratu z Číny jsem své kulinářské pedantství dotáhl ad absurdum. Zatímco v minulosti jsem v naší zemi našel pouze několik italských restaurací, kde jsem skutečně ucítil chuť a vůni autentických těstovin, pizzy, pesta, parmezánu nebo lilku, alespoň mě uklidňovala představa, že mám pořád dost jiné exotiky. Třeba lahodnou Čínu.

Týden v Pekingu mi ale opět vzal iluze. Něco je nepřenosné.

Nechápu to. V Praze jsou desítky čínských restaurací, které vedou Číňané, vaří v nich Číňané a obsluhují Číňané. Přesto jídlo na talíři má s opravdovou čínskou kuchyní společný jen původ obsluhy a hůlky.

Je to téměř jiné jídlo. Zatímco v Pekingu kuře kung-pao pálilo po chilli papričkách a povalovalo se v oříšcích a omáčce, zde chutnalo jinak.

Zatímco v Číně člověk dostal fantastický lilek, zvláštní špenát a další desítky různých specialit, tady je několik univerzálních jídel, která se liší jen chutí. Zelenina je téměř všude stejná. Je to jako McDonalds.#reklama

Je to velká škoda. Stejně jako je škoda, že si kuchaři z českých pizzerií nepřečtou originální recepty jídel a nesnaží se dělat italskou krmi autenticky. Prostě podle špičkových, ověřených receptů, které prověřila staletí. Proč to nikdo nedělá? Nestálo by to o mnoho víc peněz.

Co kdybyste se pokusili prolomit ono prokletí, vy, vážení čínští spoluobčané. Co kdybyste nám vařili to, co sami jíte. Ukázali nám vaši fantastickou kuchyni a ne pokrm, co se složením podobá našim jídlům.

Naše chutě si umíme uvařit sami. Buďte odvážní. Vařte jinak!

Jinak nám unikne neuvěřitelné bohatství čínské kuchyně.

Autor je šéfeditorem zpravodajství ČT

 

Právě se děje

Další zprávy